Від якого міста походить назва трускавки?

Відкритий урок – це завжди цікаво та пізнавально. А відкритий урок з історії в музеї історії та ще й на тему «Трускавець у XIX столітті» – це просто бомбезно. Саме таким захоплюючим, повним вражень, цікавим та корисним виявився для учнів 9-Б класу НВК «СЗШ №2-гімназія» м. Трускавця урок, який пройшов сьогодні, 9 лютого, в музеї міста-курорту.

Урок провели вчитель історії школи-гімназії Олександр Байдацький та наукова співробітниця музею Марія Курищук за участі директорки музею Галини Коваль, заступниці директора школи-гімназії Любомири Кремко та класної керівниці 9-Б класу Світлани Грицків.

Гості музею знали, що календарна реформа в Церкві вводиться аж з вересня, Стрітення ще не було, тож можна колядувати. Колядників запросили ближче, тобто до експозиційної зали №2 музею, котра власне присвячена історії курорту ХІХ століття.

Вчитель Олександр Байдацький здійснив справжній вступ до історії Трускавця, згадавши і про першу письмову згадку про поселення Трускавця, і про версії походження назви, і про розвиток поселення в XV-XVIII століттях. Вражає те, що учні – вихованці Олександра Анатолійовича – не просто знають багато, а ще й висувають власні версії. Зокрема, серед версій походження назви Трускавця придумано таку, що тут могли знаходитися складські приміщення для збереження трускавок (так у нас називають полуницю), або ж що сама назва цієї ягоди походить від назви Трускавця.

Естафету Олександра Байдацького підхопила Марія Курищук, котра використовувала різноманітні педагогічні прийоми, перетворивши урок в інтегрований. Підлітки розшифровували тексти отця Олекси Пристая, розгадували ребуси, знаходили ідентичні фото на стендах музею, проводили математичні обрахунки, і навіть прогулювалися в капелюшках створеною ними ж живою прогулянковою галерею – Дептаком. А ще учні довідалися про Теодора Торосевича, Зенона Пельчара, про те, де та як лікувалися курортники, де молилися, як розважалися, словом, чим жив Трускавець в ХІХ столітті.

«Польовий урок» в сонячний морозний день – це не перша така ініціатива вчителя історії, керівника факультативного гуртка «Кліо» Олександра Байдацького. Його учні не лише часто бувають в музеях курорту, їх можна побачити і біля «Юзі» в курортному парку, і біля старого плакучого бука при колишній віллі «Русалка», і на Гошівській горі – всюди, де з цікавістю можна послухати про той чи інший історичний епізод з життя Трускавця. А ще вчитель рекомендує учням додатково читати історично-краєзнавчу літературу – книги авторства отця Олекси Пристая, Ореста Мацюка, Миколи Іваника, Івана Скибака, Галини Коваль, Ігора Сеніва та ін. Пізнаючи рідний край, його минуле, діти поглиблюють свою любов до Батьківщини, а це завдання не менш важливе, ніж просто давати знання.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02bgrjfsVLrTADWEaGJ1cB2Rioxf4ZRCqfN2yK2XBLjFR7y9AxWHrkhJ9hSWi4fCKXl&id=100064477821108

    Поширити: